
1 

 

IN THE HIGH COURT OF THE FEDERAL CAPITAL TERRITORY 

HOLDEN AT ABUJA 

THIS TUESDAY, THE 14
TH

 DAY OF JULY, 2020 

BEFORE: HON. JUSTICE ABUBAKAR IDRIS KUTIGI – JUDGE 

 

SUIT NO: CV/1970/17 

 

BETWEEN: 

STABLELAND ESTATE NIGERIA LIMITED    …………PLAINTIFF 

AND 

IGGO-JORJE INTERNATIONAL LIMITED  ……………DEFENDANT 

 

RULING 

I have carefully again considered the submissions on both sides of the aisle with 

respect to the admissibility of the photocopy of the Bill of Quantity prepared by JO 

C & partners Ltd. 

Now on the authorities, in addressing the issue of admissibility, three (3) questions 

are normally raised: 

1. is the document pleaded? 

2. is it relevant? 

3. is it admissible in law? 

The pleadings in each case which has streamlined the issues in dispute provides a 

template to answer some of the above questions. 

In this case, the Bill of Quantity is pleaded and no doubt relevant to the questions 

raised with respect to the substantive claim and the counter-claim. 

It is true that the rules of court provides for the frontloading of a document but the 

question or issue of frontloading is not a critical element when the issue of 
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admissibility is raised.  The key objective of pleadings is to put the adversary on 

notice of the case he is to meet in court. 

The pleadings in this case has adequately served that purpose and the adversary 

cannot complain of been taken by surprise.  It cannot however be right or fair that a 

document having fulfilled the requirements of pleading is held to be inadmissible 

on the basis of failure to frontload. 

If the objection was predicated on that sole ground, I would simply adjourn the 

matter and order for the party to frontload.  No more.  Frontloading is obviously 

encouraged as provided for under the Rules of Court but it cannot override the 

clear statutory provisions of the Evidence Act.  I leave it at that. 

This now leads me to the third element of admissibility: is the document sought to 

be tendered in the form allowed by law? 

In law by Section 88 of the Evidence Act, documents shall be proved by primary 

evidence except in cases as streamlined under Sections 89 and 90 of the Evidence 

Act. 

In this case, it is not in issue that the Bill of Quantity sought to be tendered is not 

the original or the primary document itself.  It is secondary evidence and the only 

way it can be received is in the manner as allowed by law. 

In this case, the witness has not streamlined or provided any or sufficient 

foundation to allow for the reception of the secondary evidence of the Bill of 

Quantity.  In evidence, he said the original is with the police.  He has not 

presented or established or stated any difficulty in getting the original.  If the 

original is with the police, then it can be obtained.  If indeed there were difficulties 

in obtaining the original copy from the police, and none has been identified, the 

law provides mechanisms that allows for the document to be obtained.  The 

contention by learned counsel that they don’t want to disturb the court, whatever 

that means, cannot be a substitute for compliance with the provisions of the law. 

The bottom line is that there is no foundation laid to allow for the reception of the 

secondary copy or evidence of the Bill of Quantity.  Having determined that this 

issue has compromised the admissibility of the document, I don’t consider it 

necessary to make any comments on the question of the maker which in my 



3 

 

opinion is no longer decisive in the circumstances.  The question of maker for me 

ultimately goes to the weight that will ultimately be attached to the document 

particularly in the context of Sections 83 (1) and (2) particularly sub (a) & (b) 

which allows for the reception of a document even where the original is not 

produced, the circumstances of each case determining how the court proceeds in 

each particular situation. 

Save for the above few comments on the question of maker of the document, the 

document is inadmissible for clear failure or complete absences of laying sufficient 

foundation for the reception of the photocopy. The Bill of Quantity is to be 

marked, tendered and rejected. 

 

Signed 

Hon. Judge 

14
th

 July, 2020 


